« Η Θεία Λειτουργία είναι το παράθυρο στον Πνευματικό Ουρανό | Ενάρετοι άνθρωποι που γνωρίσαμε στο Άγιον Όρος στις μέρες μας! »


Συμβουλές του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΚΟΝΕΣ Γέροντας Αιμιλιανός  Σιμωνοπετρίτης

Αποτέλεσμα εικόνας  για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Η αγάπη είναι μίμηση του Χριστού, διότι "αυτός πρώτος ηγάπησεν ημάς". Επομένως, όταν αγαπώ, σημαίνει ότι έχω πάρει δωρεά, έχω πάρει χάρη από τον Θεό και ότι μιμούμαι τον Χριστό.

Αποτέλεσμα εικόνας  για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Η αγάπη αποσκοπεί στο να μπορεί ο ένας να δίνει χαρά στον άλλον. Να στερούμαι εγώ εκουσίως, για να έχει περισσότερα ο άλλος. Να θυσιάζω τον εαυτό μου, για να νοιώθει ο άλλος άνετα, να νοιώθει ασφάλεια στη ζωή.

Αποτέλεσμα  εικόνας για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Ο Θεός θέλει να είμαστε στην καθημερινή μας ζωή τέτοιοι, ώστε να μας αγαπούν οι άλλοι και να μας νοιώθουν ευχάριστους. Να μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας, να πουν την χαρά τους, την λύπη τους, τα προβλήματά τους. Να νοιώθουν ότι είμαστε καρδιές που ζούμε κοντά η μία στην άλλη και μπορούμε να βοηθούμε ο ένας τον άλλον. Να μην μπερδευόμαστε στην ζωή του άλλου. Μόνον, όταν μας ζητήσουν την αγάπη μας, να την δώσουμε, όπως την δίνει ο Θεός "επί δικαίους και αδίκους". Να τηρούμε "την ενότητα του Πνεύματος", ήτοι την πίστη την αγία που μας έδωσε ο Θεός. Αυτά είναι ο προκείμενος αγώνας μας, τον οποίο αγαπάει ο Θεός.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Όπως στην θάλασσα της Τιβεριάδος, όταν "ήγρευσαν οι μαθηταί πλήθος ιχθύων", είπε ο Ιωάννης στον Πέτρο "Ο Κύριός εστιν", έτσι και εμείς, όταν απλώνουμε τα δίχτυα της προσευχής, μπορούμε να επαναλαμβάνουμε "ο Κύριός εστι" μετά πλήρους πεποιθήσεως, διότι μας το βεβαιοί η Εκκλησία μας, ότι εκεί υπάρχει Αυτός. Να τος Παρών, ο ίδιος ο Θεός!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Για να φωταγωγείται όμως και να λαμπρύνεται δια της παρουσίας του Κυρίου ο πιστός με την ευχή, πρέπει να προσέχει ο ίδιος να είναι ο βίος του ανάλογος με την ζωή που αρμόζει στον Θεό. Αφού θέλει τον Θεό, πρέπει να ζει θεοπρεπώς. Να επιδιώκει να ξεφεύγει από την ανθρώπινη μιζέρια και την κακομοιριά, να ενδυναμώνει τον εαυτό του δια της Θείας δυνάμεως, να ασκείται, να γίνεται σκεύος χωρητικόν των Θείων χαρισμάτων. Ακόμη, να επιθυμεί την κάθαρσή του από κάθε αμαρτία, πληροφορούμενος από τον λόγο της αληθείας ότι αυτό είναι κατορθωτό. Με την έμπρακτη θέλησή του και την ευδοκία του Θεού να φέρεται προς την δυνατή απάθεια ο ίδιος και μάλιστα γινόμενος ολονέν θεοειδέστερος.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Για να προσεύχεσαι πρέπει να έχεις ένα στοιχείο, το οποίο είναι ανάγκη να το καλλιεργείς. Όπως προσέχουμε την υγεία του σώματός μας, έτσι να προσέχουμε και την υγεία της ψυχής. Είναι ανάγκη να είμαστε χαρούμενοι. Όταν συνηθίζουμε να προσευχώμαστε, μας χαρίζεται η χαρά του Χριστού και περισσότερο ακόμη. Αν προσευχόμενος θλίβεσαι, αν βαρυθυμείς, κάτι μέσα σου δεν πηγαίνει καλά. Να το κοιτάξεις, να δώσεις προσοχή, διότι ο χαρακτήρας του ανθρώπου επιδρά πολύ.

Αποτέλεσμα εικόνας για  ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Ο μοναχισμός είναι μία πραγματική κοινωνία, μία σύναξη. Στο μοναστήρι οι μοναχοί δεν είμαστε άτομα και απλά ονόματα, αλλά όλοι μαζί αποτελούμε μία καρδιά, ένα σώμα. Δεν ξεχωρίζουμε. Και καθώς τα μοναστήρια, ως επί το πλειστον, έχουν περισσότερους μοναχούς και λιγότερα κελλιά, ο ένας είναι πλάϊ στον άλλο και αναπνέει την αγάπη της καρδιάς του. Ότι υπάρχει στον μοναχισμό είναι υπόδειγμα του ουρανού. Η Εκκλησία παίρνει τα υποδείγματα αυτά και τα προσφέρει στους πιστούς, όπως έκαναν και οι Πατέρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για  ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Ο κόσμος νομίζει ότι, όταν κάποιος πάει στο μοναστήρι, φεύγει από την κοινωνία και αγριεύει. Το λένε αυτό, διότι αγνοούν ότι οι μοναχοί είναι οι περισσότερο κοινωνικοί άνθρωποι. Θα ξέρετε ότι κανείς δεν μπορεί να γίνει μοναχός, εάν δεν είναι κοινωνικός, εάν δηλαδή δεν μπορεί να επικοινωνεί με τους ανθρώπους και να αντιμετωπίζει όλες τις κοινωνικές δυσκολίες. Αν δυσκολεύεται να παντρευθεί, να δημιουργήσει οικογένεια, επίσης δεν μπορεί να γίνει μοναχός. Πρέπει να νοιώθει ασφαλής στην ζωή του. Δεν είναι καταφύγιο τα μοναστήρια. Επομένως, ο μοναχός μπορεί να επιτύχει όλα τα προηγούμενα, τα οποία αγαπά, δεν τα αρνείται, δεν τα κατηγορεί, δεν τα περιφρονεί, αλλά προτιμά κάτι ανώτερο για τον εαυτό του.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Ο γάμος είναι ένας δρόμος. Αρχίζει από την Γη και τερματίζει στον Ουρανό. Είναι μία σύναψη, ένας σύνδεσμος μαζί με τον Χριστό, που μας βεβαιώνει ότι θα πάμε κάποτε στον ουρανό.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Πάνω από την αγάπη, πάνω από τον άνδρα σου, πάνω από την γυναίκα σου, πάνω από τα καθημερινά σου γεγονότα, να θυμάσαι ότι προορίζεσαι για τον ουρανό, ότι μπήκες στον δρόμο που πρέπει οπωσδήποτε να σε βγάλει εκεί. Η νύμφη και ο γαμπρός δίνουν τα χέρια τους, τους πιάνει ο ιερέαςς και ακολουθούν γύρω από το τραπέζι "χορεύοντας" και ψάλλοντας. Αυτό σημαίνει ότι ο γάμος είναι η πορεία, το ταξίδι που θα καταλήξει στον ουρανό, στην αιωνιότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Στον γάμο φαίνονται ότι παντρεύονται δύο. Δεν είναι όμως δύο αλλά τρεις. Παντρεύεται ο άνδρας την γυναίκα και η γυναίκα τον άνδρα, αλλά και οι δύο μαζί "παντρεύονται" τον Χριστό. Τρεις επομένως λαμβάνουν μέρος στο μυστήριο και τρεις πλέον παραμένουν στη ζωή τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

Όλα όσα χρησιμοποιούνται, κατά την τέλεση του γάμου, είναι σκιές και σύμβολα που δείχνουν ότι εκεί είναι ο Χριστός. Όταν κάθεσαι και βλέπεις ξαφνικά μια σκιά, καταλαβαίνεις ότι κάποιος έρχεται. Δεν τον βλέπεις. Το ξέρεις όμως. Πρωί-πρωί σηκώνεσαι και βλέπεις κατακόκκινο τον ορίζοντα στην ανατολή. Θα βγει, λες, σε λίγο ο ήλιος.

Αποτέλεσμα  εικόνας για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί 

Όταν βλέπεις τον γάμο σου, τον άνδρα σου, την γυναίκα σου, όταν βλέπεις τις στεναχώριες σου, τα πάντα μέσα στο σπίτι σου, να ξέρεις ότι είναι σημάδια της παρουσίας του Χριστού. Είναι σαν να ακούς τα βήματά του, σαν να έρχεται, σαν να πρόκειται να ακούσεις τώρα και τη φωνή του. Σκιές είναι όλα αυτά που δείχνουν ότι μαζί μας είναι ο Χριστός. Είναι αλήθεια ότι εξ αιτίας των μεριμνών μας τον νοιώθουμε ως απόντα. Τον βλέπουμε όμως μέσα στις σκιές και είμαστε βέβαιοι ότι είναι μαζί μας ... Η ζωή μας είναι πλέον μαζί με τον Χριστό ...

Αποτέλεσμα  εικόνας για ΕΙΚΟΝΕΣ Σταυροί

www.miriobiblos.gr 

www.geocities.com


Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης

Link >
Συμβουλές του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη